Дограма

Новости при дограмата увеличават топлинния комфорт

Според експерти най-големите разходи за енергия на домакинствата са за отопление и климатизация (84%). В сравнение с тях похарченото за топла вода (9%) и от домакинските електроуреди (7%) е доста по-малко.

В същото време най-големите топлинни загуби в дома идват от прозореца (40%). Едва след това се нареждат стените (22%), подът (16%) и таванът (7%).

Затова добрата дограма става необходимост за всяко модерно спестовно семейство.

Преди години, когато започна масова подмяна на старите дървени прозорци с нови (от алуминиеви или ПВЦ профили), пазарът не беше достатъчно развит, а фирмите – не дотам обучени. Последва масов монтаж на уж нов вид дограма, която на практика бе със съмнителни качества. Заради изключително слабите изолационни характеристики на тези първи стъклопакети, клиентите   пропищяха от конденза, появил се в резултат на „запечатването” на помещенията.

Практиката сега е различна. Директните контакти с реномирани световни производители и натрупаният опит на българските компании доведоха до качествено нови предложения за дограма. Последваха дизайнерски решения и предложения за цветни профили и стъкла, които подсилват уюта в жилището.

Масовите предпочитания на хората в последните години са за ПВС дограма, защото е по-евтина от алуминиевата, а в същото време е дълготрайна, има отлични топло- и шумоизолиращи свойства и се поддържа лесно.

За ефекта от новия ПВС прозорец най-важни са броят на камерите (кухините в рамките на профила), ширината на профила (60 мм, 70 мм, 88 мм) и стъклопакетът, припомнят специалисти.

 

Стъклопакетът заема около 80% от площта на прозореца. Слабите характеристики на едно стъкло водят до редица проблеми – високи разходи за отопление (през зимата) и за охлаждане (през лятото), влага и поява на плесен в помещенията, предупреждават експерти.

Съвременните профилни системи осигуряват лесно влагане на дебели стъклопакети. Доскоро в България се предлагаше стъклопакет с дебелина 24 мм от бяло флоатно и нискоемисийно стъкло. От няколко години обаче се налага и стъклопакет, в който на мястото на нискоемисийното стъкло се поставя високоенергийно, което е със значително по-добри показатели.

Специалисти припомнят, че комбинацията между 6-камерен профил и троен стъклопакет, изработен със специални стъкла, дава възможност този прозорец да бъде монтиран дори при строеж на т.нар. „нискоенергийни” или „пасивни” къщи.

Сред новите предложения на пазара са и ПВС прозорците с вградена щора между стъклопакета и стъклото, което подобрява топлоизолацията в помещението. Енерджи стъкла (високоенергийни) гарантират по-голям топлинен комфорт.

 

Сред интересните нови предложения в последните години е и 6-камерният прозорец с профил Geneo на германската компания Rehau. Той е изработен от високотехнологичен иновационен материал Rau-Firpo. Това е изцяло армирана профилна конструкция, която не се нуждае от стомана и значително намалява консумацията на енергия в дома. Според експерти Rau-Firpo осигурява максимална стабилност и защита от вятър, както и отлични качества по отношение на статиката, които до скоро не бяха възможни без наличието на стомана.

 

При изцяло армираната чрез усилени с влакна материали профилна конструкция можем да се откажем от стоманата, с което отпадат и неизбежните досега термомостове, коментират специалисти.

 

Някои компании предлагат специално фолио за различен външен вид на профилите – например в цвят златен дъб, орех и особено модерния напоследък тиама. Оскъпяването за такъв персонален профил е около 20% в сравнение със стандартните предложения.

Комбинацията от дърво с алуминий пък е друго предложение на фирмите, което с около 3-4 пъти по-скъпо от ПВС дограмата, но и топлиният ефект за дома е доста по-осезаем.

По правило цената на всеки прозорец се изчислява конкретно – според вида на материала, размера, отваряемостта, аксесоарите и редица други подробности, които се уточняват при поръчката.

Затова специалистите съветват клиентите да не се подвеждат от предварително обявени оферти с цена на линеен метър профил или на квадратен метър дограма.

Сгъваеми системи от стъкло

На пазара се предлагат и различни от познатите решения за остъкляване на балкони и тераси. Това са т. нар. сгъваеми системи от стъкло, подходящи и за подвижни витрини, и за вътрешни стъклени стени.

 

Това решение осигурява пълна отваряемост и добър външен вид на затвореното пространство. Използват се закалени и ламинирани стъкла, което гарантира 100% безопасност при повреда, обясняват експерти. Фирмите гарантират, че влагат сериозни механизми – ролки от неръждаема стомана, както и колелца на всеки панел. Алуминиевите профили най-често са закалени с цинк, което гарантира твърдост на материала и сигурност срещу деформациите. Подобно решение е лесно за почистване и не предполага наличие на конденз. Серизоните компании предлагат системи за сигурност и предпазители за деца и използват стъклата със сертификат, които и не могат да се счупят с метален предмет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *